De omgeving: Departement Lot
Departement Lot
Het departement Lot, in het zuidwesten van Frankrijk, grenst in het noorden aan de Corrèze, in het noordoosten aan de Cantal, in het zuidoosten aan de Aveyron, in het zuiden aan Tarn-et-Garonne, in het noordwesten aan de Dordogne en in het zuidwesten aan Lot-et-Garonne.
Als echter gekeken wordt naar de toeristische indeling, dan worden grote delen van de Lot tot de Dordogne-regio gerekend.
De grenzen van het departement Lot komen overeen met de grenzen van de vroegere landstreek Quercy, een groot kalksteenplateau waar de rivieren Dordogne, Célé en Lot doorheen slingeren. Op veel plaatsen hebben zij prachtige kloven uitgesleten.
Rivieren
Door het departement Lot stromen verschillende rivieren. De rivieren de Dordogne en de Lot, met talrijke zijrivieren zoals de Célé, Vers en Vert vloeien kriskras door het landschap.
Deze rivieren lopen van oost naar west, van het Centraal Massief naar de Atlantische kust. In het noordelijk deel van het departement Lot stroomt de Dordogne; in het zuiden de rivieren Célé en Lot.
Er tussen liggen ruige en uitgestrekte kalksteenplateaus, waaronder de hoogvlakte van Gramat. Deze hoogvlaktes van kalksteen met hier en daar een dorp en verder vooral veel bos en weilanden zijn gemiddeld 300 m hoog en noemt men causses.
De rivieren waren oorspronkelijk van groot belang voor het vervoer van goederen per boot. Omdat grote gedeelten langs de rivier erg woest zijn werden de boten, la Gabarre, op het eindpunt uit elkaar gehaald en met paard en wagen teruggebracht naar het vertrekpunt rivier opwaarts.
Cahors
Cahors telt ongeveer 20.000 inwoners. Het oude gedeelte is gebouwd op een schiereiland, omringd door de rivier de Lot. Door de vele steegjes en mooie architectuur is er een aangename sfeer.
Deze oude hoofdstad van de Quercy speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol door zijn levendige handel en universiteit.
De Valentrébrug is hét symbool van de stad en gebouwd in de 14e eeuw. Dit bouwwerk staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is zo bijzonder omdat het voorzien is van drie 40 meter hoge vestingtorens. Hiermee is de brug uniek in de wereld! Vanaf de mooie oevers of vanaf het water kan de brug bewonderd worden.
Andere bezienswaardige plekken zijn:
- de Vieille Ville met het Olivier-de-Magnyplein heeft mooie oude huizen
- de Cathédrale Saint-Étienne met twee koepels, een mooie romaanse portaal en een gebeeldhouwd timpaan
- het Musée Henri-Martin.
- de vele gezellige winkelstraten
Chateau de Bonaguil.
Gelegen op een steenworp van Combarmal vindt u het Chateau de Bonaguil. Bonaguil is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Het kasteel staat bekend als een van de mooiste burchten van Frankrijk. Een bezoek aan dit kasteel biedt een unieke inzage in de transformatie die kastelen door de eeuwen heen hebben doorgemaakt, onder andere veroorzaakt door de uitvinding van het buskruit en de opkomst van de artillerie.
De donjon, torens en torentjes, barbacane, chicane, kazematten, kanongaten, ophaalbrug en grachten zijn er stuk voor stuk getuigen van. De gids kan u er tijdens de rondleiding alles over vertellen.
De pont Valentré
De Pont Valentré is één van de mooiste middeleeuwse bruggen in Cahors. Met drie stoere torens om de overgang van de rivier te controleren. Daarnaast is de brug door Unesco opgenomen als Werelderfgoed. De bouw van de Pont Valentré begon in 1308 en duurde bijna een halve eeuw. Volgens de legende zou een wanhopige bouwmeester zijn ziel aan de duivel hebben beloofd, in ruil voor hoop. Na de voltooiing wilde de man onder zijn belofte uitkomen en bedacht een list. Uit wraak liet de duivel ’s nachts een bouwsteen uit de middelste toren vallen. Hoe vaak men hem ook terug plaatste de steen viel telkens weer naar beneden. Toen de brug in de 19e eeuw werd gerestaureerd werd de bewuste steen voorzien van een beeldje van een duivel.